Založ si blog

Nestačí len šliapať na plynový pedál

 

Pred ôsmou hodinou rannou vzbudila moju pozornosť počas víkendového leňošenia strieborná Škoda Fabia. Do ticha zaznieval charakteristický zvuk preklzávajúcich pneumatík. A tiež kvílenie motora na vysoké otáčky.

Celé predstavenie na zasneženej vozovke trvalo pol hodiny. Do úlohy diváka som sa preniesol po 10 minútach od prvej registrácie zvukového signálu, že sa niečo deje. Spočiatku som predpokladal, že zjavne neskúsený vodič požiada iného o pomoc, teda roztlačenie vozidla – ale nie. Tento predpoklad sa nenaplnil a hlavný predstaviteľ ďalej túroval motor škodovky na plné otáčky. Pritom musel registrovať, že kolesá sa iba krútili na mieste a jeho auto sa beznádejne ešte viac zahrabávalo do snehu.

Po chvíli vodič vystúpil spoza volantu a škrabkou nasklo začal odpratávať sneh spod kolies. Keďže to, logicky, nepomáhalo, opäť bezúspešne túroval motor – ako keby mu chcel dohovoriť. Až po 25 minútach mu zišlo na um požičať si lopatu na odhŕňanie snehu od muža, ktorý neďaleko čistil chodník. Keď sa po polhodinovom predstavení konečne dostala škodovka z miesta, uvedomil som si, že motoristickej osvety je medzi verejnosťou stále málo.

A tak pre pána v rokoch, ktorý sa skraja víkendu postaral o malé divadielko, ale aj pre ďalších, ktorí sa spoliehajú, že po skončení kurzu  v autoškole už vedia všetko – niekoľko malých odporúčaní:

Na aute majte v zime zásadne zimné pneumatiky s dostatočným dezénom. Nešetrite na nesprávnom mieste.

Je vhodné  najskôr odpratať sneh okolo kolies, prípadne aj pred autom, a až potom sa pokúsiť vyjsť zo záveja.

Striedavým posúvaním auta dopredu a dozadu (stačí 10 – 15 cm) ho dostať do pohybu. Pritom nepridávať veľa plynu, ale krátkymi intervalmi pridávať na otáčkach motora a prekonať tak odpor snehového záveja.

Zásadne pritom nenatáčať kolesá do strán, ale mať ich v priamom smere a manévrovať až kým sa auto nedostane do pohybu. Potom postupným, miernym stláčaním plynového pedálu vyjsť zo záveja na lepšie upravenú vozovku.

Ostýchavosť sa nevypláca, treba čo najskôr požiadať človeka nablízku, aby pomohol potlačiť auto pri rozjazde. Správnu techniku jazdy v zimných podmienkach vrelo odporúčame nacvičiť – napríklad na parkovisku, kde nehrozia kolízie alebo v niektorej škole šmyku.

Jazda v zime na nevhodných (ojazdených alebo letných) pneumatikách sa jednoznačne nevypláca. Šetrnosť v tomto prípade určite  nie je namieste.

Elektromobily nie sú záchranou ľudstva. Prestaňme maľovať fasádu na ružovo!

07.04.2023

Zo všetkých strán sa na nás valia informácie o výhodách elektromobilov a že v roku 2035 už iný automobil ani nekúpite. Síce nevedno, čo bude so starými autami, lebo medzi nimi budú aj vozidlá v dobrom technickom stave. No to „odborníkov“ v európskom parlamente netrápi. Oni si žijú v blahobyte, luxus je pre nich bežná situácia a ostatní ich nezaujímajú. Pritom [...]

Biela légia – aká je skutočná pravda

21.05.2022

Od začiatku existencie civilizácie ešte nikto nezmenil dejiny tak úspešne ako historici — konštatoval André Maurois. Ovplyvňovanie verejnej mienky je na Slovensku maximálne jednoduché. Stačí vypustiť blud – napríklad o fašistoch – a vzápätí nastúpi efekt stáda; veľká časť spoločnosti uverí všetkému a odsudzuje všetko, čo s tým súvisí, alebo aj [...]

Argumenty v čase očkovania – vírusy mutovať neprestanú

28.12.2021

Povinné očkovanie je nezmysel! V demokratickej spoločnosti sa človek rozhoduje slobodne. Vnucovanie názoru hraničí s diktátom a kto človeku diktuje, stáva sa diktátorom. Strašenie ľudí povinným očkovaním je prejav diletantstva (neschopnosti účinne konať). Prekonanie chrípky (koronavírusu) vytvára v tele protilátky. Očkovanie proti Covidu sa musí opakovať každý rok, [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 54502x
Priemerná čítanosť článkov: 3028x

Autor blogu

Kategórie