Založ si blog

Riešenie parkovania v Bratislave je hádzaním kameňov do jazera (2)

Po rozpačitých, ba až zlých skúsenostiach s vyhradeným pruhom pre autobusovú mestskú hromadnú dopravu v centre Bratislavy sa v metropole na Dunaji opäť črtá nedomyslený projekt. Týka sa parkovania – a nielen v centre, ale aj niektorých ďalších častí mesta. Podľa predbežných vedomostí je veľká časť verejnosti presvedčená už teraz, že to opäť bude len hodenie kameňa do jazera, ale podstatu problému nevyrieši.

Podstata návrhu spočíva v tom, že kto nemá v Bratislave trvalý pobyt, bude platiť od 1. apríla 2013 za parkovanie viac. A to vraj nie je prvoaprílový žart, ale tvrdá skutočnosť. Územie sa rozdelí na zóny: 1 = centrum (Staré Mesto), 2 = širšie centrum (Nové Mesto, Petržalka, Ružinov), 3 = Dúbravka, Karlova Ves a 4 = ostatné mestské časti.

Počas noci, od večera do rána, bude môcť zaparkovať na vyznačených miestach len ten, kto má v príslušnej zóne prihlásený pobyt a vozidlo. Ak má Bratislavčan služobné auto s poznávacou značkou iného okresu, prípadne prihlásené v zahraničí (ak ide o firmu pôsobiacu mimo Slovenska), bude mať smolu. Rovnako aj keby bol oprávnený na vyznačenom mieste parkovať, ale to nebude voľné a chcel by zaparkovať vo vedľajšej zóne, vystaví sa riziku nedovoleného parkovania v „cudzej“ zóne. Pri návšteve brata alebo syna v inej lokalite sa opäť vystaví riziku pokuty. Nehovoriac o cezpoľných, ktorí prídu na návštevu k rodine v hlavnom meste.

A všetci budú platiť. Akoby nebolo dostatočným trestom, že večer je prakticky nemožné nájsť voľné miesto na zaparkovanie vo veľkej časti územia Bratislavy aj tým, ktorí tam bývajú. Takže o akom zvýhodnení poslanci a magistrát hovoria?

Takzvané záchytné parkoviská problém vonkoncom neriešia. Veď kto bude denne jazdiť mestskou hromadnou dopravou (MHD) na pracovisko a potom pre auto na parkovisko? Po prvé na to nie je prispôsobená MHD, ktorá má zle riešené linkovanie k veľkým obchodným (biznis) centrám, po ďalšie je takto ponechané auto priam výzvou zlodejom, lebo ho nechráni žiadna polícia, či strážna služba. A napokon istotne by sa čoskoro začal vyberať poplatok aj na tzv. záchytných parkoviskách. Na Slovensku je totiž taká obyčaj… A úprimne: kdeže má Bratislava nejaké vhodné parkoviská s hotovou infraštruktúrou?

Celé mi to pripomína systém pokus – omyl. Namiesto prepracovanej koncepcie, o ktorej by diskutovali skutoční odborníci, hádžu poslanci zastupiteľstiev len kamienky do jazera. Ak je dobrý ploskáčik správne hodený, aj sa chvíľu na hladine udrží. No potom sa vlastnou hmotnosťou prepadne ku dnu. A pokiaľ sa bude šiť horúcou ihlou, presne tak dopadne aj celý nepremyslený projekt zónového parkovania podľa bydliska, s jedným autom na člena (početnej) rodiny. Ďalšie autá, ktoré má v rodine manželka, syn, dcéra, dedko, atď. sa jednoducho zavesia do vzduchu? Nehovoriac o spomínaných služobných vozidlách.

Kto to vie, odpovie, aké riešenie by situáciu skutočne vyriešilo. No takých nepoznám. Vari jediným zmysluplným konaním by bolo vybudovanie veľkých parkovacích garáži, a súčasne zavedenie premysleného systému jednosmerných ulíc, čo sa v Bratislave stále málo využíva. S tým je spojené i dôsledné vyznačenie parkovacích miest, aby prestali dohady, či tam vozidlo môže alebo nemôže parkovať.

Nedávna skúsenosť v okolí Námestia hraničiarov dobre ilustruje nemohúcnosť, či bezmocnosť ohľadne parkovania. Kým autu, ktoré človek v noci zaparkoval na rozbahnenej ceste-neceste dali papuču, na neďalekom trávniku pri Wolkerovej ulici bez následkov zaparkovalo niekoľko osobných automobilov, ba aj autobus. A tak okoloidúcemu ihneď vzíde na um: aké pravidlá v tejto džungli vlastne platia?

Elektromobily nie sú záchranou ľudstva. Prestaňme maľovať fasádu na ružovo!

07.04.2023

Zo všetkých strán sa na nás valia informácie o výhodách elektromobilov a že v roku 2035 už iný automobil ani nekúpite. Síce nevedno, čo bude so starými autami, lebo medzi nimi budú aj vozidlá v dobrom technickom stave. No to „odborníkov“ v európskom parlamente netrápi. Oni si žijú v blahobyte, luxus je pre nich bežná situácia a ostatní ich nezaujímajú. Pritom [...]

Biela légia – aká je skutočná pravda

21.05.2022

Od začiatku existencie civilizácie ešte nikto nezmenil dejiny tak úspešne ako historici — konštatoval André Maurois. Ovplyvňovanie verejnej mienky je na Slovensku maximálne jednoduché. Stačí vypustiť blud – napríklad o fašistoch – a vzápätí nastúpi efekt stáda; veľká časť spoločnosti uverí všetkému a odsudzuje všetko, čo s tým súvisí, alebo aj [...]

Argumenty v čase očkovania – vírusy mutovať neprestanú

28.12.2021

Povinné očkovanie je nezmysel! V demokratickej spoločnosti sa človek rozhoduje slobodne. Vnucovanie názoru hraničí s diktátom a kto človeku diktuje, stáva sa diktátorom. Strašenie ľudí povinným očkovaním je prejav diletantstva (neschopnosti účinne konať). Prekonanie chrípky (koronavírusu) vytvára v tele protilátky. Očkovanie proti Covidu sa musí opakovať každý rok, [...]

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

AfD / Alternatíva pre Nemecko /

Neplatili ma Rusi, prijal som od nich len malé balíčky, povedal nemecký poslanec Bystroň

26.04.2024 16:42

Bystroň na otázku magazínu prijímanie balíčkov priamo nepoprel, celú kauzu potom označil za kampaň proti nemu.

SR Bratislava dron nemocnica Rázsochy zbúranie BAX

KDH namieta zmenu rozhodnutia o nemocnici Rázsochy, chce odvolať Dolinkovú

26.04.2024 16:34

Namiesto koncovej univerzitnej nemocnice na bratislavských Rázsochách sa má prestavať nemocnica v Ružinove a na Rázsochách má vzniknúť detská nemocnica.

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 54503x
Priemerná čítanosť článkov: 3028x

Autor blogu

Kategórie