Založ si blog

Piatkové utrpenie pri úniku z Bratislavy

Kolóny vozidiel sú po celom sveteO tom, že odísť v piatok po 15. hodine z Bratislavy autom po diaľnici smerom na Senec si po každý raz vyžaduje nekonečnú trpezlivosť, vedia zrejme takmer všetci motoristi. Na takzvanej zelenej vlne Slovenského rozhlasu sa dozvedáme o 20- minútovom zdržaní – no aká je realita?

Vyskúšali sme si to ostatný piatok o 15. hodine. Vyrážame z Panónskej cesty od obchodného centra. Volíme najbližší výjazd na diaľnicu (smer Brno), kadiaľ sa chceme čo najskôr dostať cez Prístavný most na diaľnicu D1 smerom na Senec a Trnavu až do Piešťan. Dovedna je to necelých 90 km a zvyčajne túto trasu zdoláme po diaľnici do 45 minút – pri dodržiavaní pravidiel cestnej premávky. Lenže v piatok nastáva prvý problém veľmi skoro. Už na beznádejne preplnenej Einsteinovej ulici. Ak to vezmeme matematicky, pri ohlásenom zdržaní 20 minút a k tomu ďalšie zdržanie po Trnavu 50 minút, plus z Trnavy do Piešťan 20 minút, vyjde nám výsledný čas 90 minút. Teda dvakrát dlhšie ako zvyčajne.

Volíme teda alternatívu prejazdu obchádzkou cez Most SNP. Napriek tomu, že je tu pravý jazdný pruh vyhradený len autobusom, pomerne plynulo prechádzame popri Prezidentskom paláci na Štefánikovu. Stadiaľ využívame skratku po Žilinskej, aby sme sa dostali na Pioniersku. Bratislavčanom je táto skratka známa a dá sa ňou rýchlo prejsť k Zlatým Pieskom na diaľnicu.

Lenže k slovu sa dostáva povestná „ohľaduplnosť“ šoférov na Šancovej. Súvislá kolóna dôkladne blokuje výjazd zo Žilinskej. Zelené svetlo na semafore je nám nanič. Niet kadiaľ prejsť – hoci pravidlá cestnej premávky jednoznačne hovoria, že ak motorista, ktorý má zelenú, nemôže pokračovať plynulo v jazde, musí zastaviť vozidlo pred hranicou križovatky. Veľká časť šoférov si však z toho nerobí ťažkú hlavu a akčného policajta tu nestretnete.

Napokon sa na tretí pokus dostávame na Pioniersku a odbočujeme na Račiansku (keďže Vajnorská, respektíve Trnavská sú taktiež plné áut). Aj tu sme v kolóne a vlečieme sa v pravom pruhu. Kolega zostáva v ľavom za bielym autobusom, ktorý plní funkciu majáka. Napodiv sa vozidlá v ľavom pruhu posúvajú o poznanie rýchlejšie, takže kolega prechádza od Gaštanového hájika po Raču o 15 minút skôr, ako naša posádka v pravom pruhu!

Nepriaznivý efekt súbežnej jazdy v dvoch pruhoch nás čiastočne deprimuje, no neklesáme na mysli. Za Račou sa kolóna znenazdajky rozplýva a my sa dostávame cez Pezinok a Viničné k Sencu. Tam je už premávka plynulá a po 90 minútach (teda o 16,30 h) zastavujeme na parkovisku v centre Piešťan…

Čo z toho vyplýva?

Po prvé: polícia sa vôbec nesnaží uľahčiť život motoristom v čase dopravnej špičky, nedohliada na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky na dôležitých križovatkách. Po druhé: viacerým motoristom chýba ohľaduplnosť voči druhým a predvídavosť v komplikovanejších situáciách. Po tretie: v kolóne sú aj začiatočníci alebo menej skúsení šoféri, ktorí zbytočne nechávajú veľmi veľké medzery v kolóne, čím jazda kolóny stráca na plynulosti. Po štvrté: signalizácia na križovatkách by mala byť prispôsobená momentálnemu charakteru premávky a teda zelená by mala dlhšie svietiť v tom smere, kde je hustejšia premávka. V Nemecku som napríklad zažil situáciu, že k trom jazdným pruhom v jednom smere pridali ďalšie dva v protismere, kde v tom čase jazdilo len minimum áut. Tým teda zostal k dispozícii jeden pruh. To je na Slovensku nemysliteľné – už len preto, že v mestách nemáme trojprúdové komunikácie.

Kolóny sú na diaľniciach po celom svete - táto je v Nemecku.V konečnom účtovaní je v piatok popoludní na slovenských cestách vo väčších mestách poriadny chaos, jazdí sa s minimálnym odstupom a havárie už tradične patria k piatkovému koloritu. Takže ostatní sa vlečú v kolónach a je úplne jedno, či idú po „najkratšej“ trase alebo obchádzkami. Všetci sa ponáhľajú a všetkých tí druhí zdržiavajú.

A potom sa nájde chytrák (súdobý súdruh), ktorý si vycapí na strechu BMW modrý maják a ostatní uhýbajte! Lebo on sa ponáhľa z Bratislavy kamsi domov (ako keby iní boli na výlete). O policajnom vrtuľníku, či aute s nápisom POMÁHAŤ A CHRÁNIŤ  niet v piatok popoludní na D1 ani chýru, ani slychu…

Mimochodom, spiatočná cesta z Piešťan do Bratislavy (Petržalky) nám trvala presne 45 minút pri dodržiavaní všetkých pravidiel. Takže tak…

Elektromobily nie sú záchranou ľudstva. Prestaňme maľovať fasádu na ružovo!

07.04.2023

Zo všetkých strán sa na nás valia informácie o výhodách elektromobilov a že v roku 2035 už iný automobil ani nekúpite. Síce nevedno, čo bude so starými autami, lebo medzi nimi budú aj vozidlá v dobrom technickom stave. No to „odborníkov“ v európskom parlamente netrápi. Oni si žijú v blahobyte, luxus je pre nich bežná situácia a ostatní ich nezaujímajú. Pritom [...]

Biela légia – aká je skutočná pravda

21.05.2022

Od začiatku existencie civilizácie ešte nikto nezmenil dejiny tak úspešne ako historici — konštatoval André Maurois. Ovplyvňovanie verejnej mienky je na Slovensku maximálne jednoduché. Stačí vypustiť blud – napríklad o fašistoch – a vzápätí nastúpi efekt stáda; veľká časť spoločnosti uverí všetkému a odsudzuje všetko, čo s tým súvisí, alebo aj [...]

Argumenty v čase očkovania – vírusy mutovať neprestanú

28.12.2021

Povinné očkovanie je nezmysel! V demokratickej spoločnosti sa človek rozhoduje slobodne. Vnucovanie názoru hraničí s diktátom a kto človeku diktuje, stáva sa diktátorom. Strašenie ľudí povinným očkovaním je prejav diletantstva (neschopnosti účinne konať). Prekonanie chrípky (koronavírusu) vytvára v tele protilátky. Očkovanie proti Covidu sa musí opakovať každý rok, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 54504x
Priemerná čítanosť článkov: 3028x

Autor blogu

Kategórie