Založ si blog

Svetelné útoky z billboardov

Škeria sa na nás zo všetkých strán. Billboardy. Malé, väčšie, ešte väčšie, najväčšie, super najväčšie… Väčšina motoristov ich ignoruje, čiže v konečnom efekte je ich výpovedná hodnota iluzórna, lepšie povedané takmer nulová. Tých niekoľko percent motoristov – vyjadrené jednomiestnym číslom – si ich všimne, ale neprečíta. Jednoducho to nestihne. Písmená sú malé, textu je priveľa.

Billboardy po bokoch cesty nestíha vnímať ani spolujazdec.

Čo je na všetkých billboardoch najhoršie – výrazne ohrozujú bezpečnosť premávky. Tým, že odpútajú pozornosť vodičov a ich kovové alebo betónové konštrukcie ohrozujú na živote účastníkov havárie. Pritom je úplne jedno, či sú od vozovky vzdialené 50, 100 alebo hoci aj 200 metrov. Jednoducho tam nemajú byť – tak ako je to v Rakúsku, či Nemecku.
Najnovšie si reklamné firmy vymysleli svetelné billboardy, ktoré sú doslova svetelným projektilom a veľkou hrozbou pre vodičov. Tých totiž každá zmena na billboarde na niekoľko sekúnd poriadne oslepí. Oslepený šofér sa nemusí správne zorientovať, nevšimne si dopravnú značku a riziko kolízie je vo vzduchu. Hrozba dopravnej nehody je tým väčšia, čím viac svetelných (ale aj neosvetlených) reklám na motoristov útočí z každého rohu.
Silný lúč svetla náhle oslepí šoféra pri jazde a keďže tento nemusí byť na nečakaný svetelný útok (prudký záblesk svetlej farby) pripravený, ľahko môže spôsobiť haváriu.

Takáto farba ešte nevystraší, no nečakaný biely záblesk oslepí.

Svetelný zabijak neohrozene číha po celom Slovensku a nikto z kompetentných (polícia, ministerstvo, mestské, či okresné zastupiteľstvo) nemieni robiť rázne kroky na odbúranie tohto zločinu páchanom na účastníkoch premávky. Z tohto hľadiska sa k vyspelým štátom nemáme právo ani priplaziť, keďže si nedokážeme zamiesť ani pred vlastným prahom.
V Rakúsku i v Nemecku a ďalších motoristicky vyspelých štátoch dobre vedia, prečo sú nebezpečné billboardy – navyše hyzdiace krajinu – striktne zakázané. Nikomu nechýbajú a firmy riešia reklamu svojich produktov úplne inými, prijateľnými spôsobmi. Pochopili tiež, že  výpovedná hodnota billboardov je prakticky nulová.
Na Slovensku je veľa vecí proti logike a sedliackemu rozumu. Billboardy naďalej vyrastajú v mestách i mimo nich a budú pribúdať. Aj v rozpore s bezpečnosťou premávky: v križovatke, v zákrute, dokonca priamo pri železničnom prejazde (smerom do Vrakune v Bratislave).Sú výsmechom všetkým, ktorí sa snažia zvýšiť bezpečnosť premávky, aj tým, ktorým leží na srdci, aby bolo Slovensko krajšou krajinou.

 

Vrcholom arogancie je tento billboard v blízkosti signalizačného zariadenia pred železničným prejazdom smerom do Vrakune!

Elektromobily nie sú záchranou ľudstva. Prestaňme maľovať fasádu na ružovo!

07.04.2023

Zo všetkých strán sa na nás valia informácie o výhodách elektromobilov a že v roku 2035 už iný automobil ani nekúpite. Síce nevedno, čo bude so starými autami, lebo medzi nimi budú aj vozidlá v dobrom technickom stave. No to „odborníkov“ v európskom parlamente netrápi. Oni si žijú v blahobyte, luxus je pre nich bežná situácia a ostatní ich nezaujímajú. Pritom [...]

Biela légia – aká je skutočná pravda

21.05.2022

Od začiatku existencie civilizácie ešte nikto nezmenil dejiny tak úspešne ako historici — konštatoval André Maurois. Ovplyvňovanie verejnej mienky je na Slovensku maximálne jednoduché. Stačí vypustiť blud – napríklad o fašistoch – a vzápätí nastúpi efekt stáda; veľká časť spoločnosti uverí všetkému a odsudzuje všetko, čo s tým súvisí, alebo aj [...]

Argumenty v čase očkovania – vírusy mutovať neprestanú

28.12.2021

Povinné očkovanie je nezmysel! V demokratickej spoločnosti sa človek rozhoduje slobodne. Vnucovanie názoru hraničí s diktátom a kto človeku diktuje, stáva sa diktátorom. Strašenie ľudí povinným očkovaním je prejav diletantstva (neschopnosti účinne konať). Prekonanie chrípky (koronavírusu) vytvára v tele protilátky. Očkovanie proti Covidu sa musí opakovať každý rok, [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 54270x
Priemerná čítanosť článkov: 3015x

Autor blogu

Kategórie