Založ si blog

Detaily nového parkovania v Bratislave. . .

…sú zatiaľ v nedohľadne. Rovnako aj solídna koncepcia, ktorá by vyriešila problémy s každodenným prívalom motorových vozidiel do slovenskej metropoly. Výkriky do tmy v podobe oddelenia cezpoľných motoristov od roduverných Bratislavčanov sú iluzórnou fikciou, keďže – ruku na srdce: kto sú vlastne Bratislavčania? Východniari, ktorí majú na svojich autách BA? Alebo Bratislavčania tretej generácie, ktorí sa presťahovali do Perneku, Senca, kdesi na vidiek – ale už do iného okresu? Či azda tí, ktorí pracujú v Bratislave a majú tu (na prenájom) byty, domy, no v skutočnosti bývajú v dedinkách hneď za hranicami?

Pre niekoho je miesta málo, iný ho má habadej

Čo urobí majiteľ auta so značkou GA (syn), ktorý navštívi svoju matku v BA? Má vôbec právo zaparkovať pri jej byte, aby ju odviezol k lekárovi? Čo cezpoľní návštevníci divadla, ktorí chcú pred predstavením navštíviť centrum mesta? Majú zaparkovať na periférii s perspektívou, že svoje auto po večernom predstavení už nenájdu na svojom mieste? Bude mestská doprava premávať aj po 23. hodine za cenu „výhodného“ bežného cestovného lístka alebo bude potrebné počkať na večerný spoj po polnoci?
Otázok až-až, uviedli sme iba niektoré; no namiesto odpovedí – rozpačité výhovorky, prešľapovanie na mieste. Problém totiž nie je v tom, kto má akú značku na aute, ale v tom, že sa trestuhodne – už niekoľko rokov – zanedbáva budovanie dopravnej infraštruktúry. Keď plánovali mečiarovci postaviť diaľnice od západu na východ do roku 2005, hádzali im pravicoví „odborníci“ polená pod nohy. Diaľnice nemáme v plnej dĺžke dodnes. Rovnako sa skončili ambície vyriešiť parkovanie v Bratislave napríklad vybudovaním podzemných parkovísk v centre mesta, prípadne v jeho blízkosti. Namiesto toho vyrástli v uliciach centra odpudivé kovové stĺpiky ako „ozdoby“ vyhradených (často neobsadených) parkovacích boxov, nad ktorými cudzinci krútili hlavami. Avšak poriadny a dôsledný parkovací systém nezaviedol ani pravý ani ľavý politický blok, ktorý striedavo vládol nad premávkou v meste.

Ako v zlom sne: onedlho možno budeme parkovať aj na schodišti domu.

Ak teraz poslanci mestských častí i hlavného mesta hútajú, kde a či vytvoriť zóny, vyberať nižšie alebo vyššie parkovné, meditujú nad tým, či ohraničiť čas odstavenia vozidla na 10, 20 alebo 30 minút, či ponechať výhody rezidentom, čo by vyčlenilo domácich a „hostí“ – nech si láskavo pretrú oči. Už dávno je po funuse. Je neskoro riešiť neriešiteľné…
Jednoznačný imperatív znie: začnime konečne v Bratislave stavať veľkokapacitné podzemné alebo nadzemné parkovacie domy, aké majú kde-kade v zahraničí.
Lebo zvýhodňujúci systém parkovania nikdy nemôže vyhovovať každému. A  povedie len k ďalšiemu vyhroteniu situácie a nespokojnosti domácich i cezpoľných.

 

Elektromobily nie sú záchranou ľudstva. Prestaňme maľovať fasádu na ružovo!

07.04.2023

Zo všetkých strán sa na nás valia informácie o výhodách elektromobilov a že v roku 2035 už iný automobil ani nekúpite. Síce nevedno, čo bude so starými autami, lebo medzi nimi budú aj vozidlá v dobrom technickom stave. No to „odborníkov“ v európskom parlamente netrápi. Oni si žijú v blahobyte, luxus je pre nich bežná situácia a ostatní ich nezaujímajú. Pritom [...]

Biela légia – aká je skutočná pravda

21.05.2022

Od začiatku existencie civilizácie ešte nikto nezmenil dejiny tak úspešne ako historici — konštatoval André Maurois. Ovplyvňovanie verejnej mienky je na Slovensku maximálne jednoduché. Stačí vypustiť blud – napríklad o fašistoch – a vzápätí nastúpi efekt stáda; veľká časť spoločnosti uverí všetkému a odsudzuje všetko, čo s tým súvisí, alebo aj [...]

Argumenty v čase očkovania – vírusy mutovať neprestanú

28.12.2021

Povinné očkovanie je nezmysel! V demokratickej spoločnosti sa človek rozhoduje slobodne. Vnucovanie názoru hraničí s diktátom a kto človeku diktuje, stáva sa diktátorom. Strašenie ľudí povinným očkovaním je prejav diletantstva (neschopnosti účinne konať). Prekonanie chrípky (koronavírusu) vytvára v tele protilátky. Očkovanie proti Covidu sa musí opakovať každý rok, [...]

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 54460x
Priemerná čítanosť článkov: 3026x

Autor blogu

Kategórie