Založ si blog

Amatérom je zakázané poskytovať prvú pomoc

Ošiaľ okolo oranžových lekárničiek načas utíchol, to však neznamená, že zanikla táto téma. Tá zostáva stále aktuálna ako evergreenová pesnička. O čo ide?

Vodič motorového vozidla je povinný mať pri sebe počas jazdy predpísané vybavenie a do neho patrí aj lekárnička. Hoci, ak je vážnejšie zraneným účastníkom dopravnej nehody práve šofér, zrejme si sám nepomôže. Oponenti namietnu, že jeho lekárničku môže použiť napríklad okolo idúci človek. Ten však nemusí mať náležité vzdelanie. Neraz ani držiteľ vodičského preukazu nevie čo robiť v danej situácii a nemal by poskytovať prvú pomoc – aj keď v autoškole povinne absolvoval zdravotnícku lekciu.

Ba čo je ešte horšie, prvú pomoc sa môže odhodlať poskytnúť aj úplný diletant, ktorý vôbec nepozná správne kroky pri záchrane života. A  zranenému skôr ešte viac ublíži, ako by mu zachránil život. Prípadne po jeho zásahu zranený motorista ochrnie…

V USA nie je v povinnej výbave amerického motoristu lekárnička, keďže podľa tamojších zákonov amatérom je zakázané poskytovať prvú pomoc. Mohli by totiž zranenému po havárii poškodiť zdravie neodborným zásahom. Na záchranu života sú určení odborníci zo sektoru zdravotníctva, ktorých je vodič povinný (tak ako u nás) privolať. Ak laik poskytne tzv. prvú pomoc, môže byť dokonca súdne trestaný. Takto to platí napríklad v Texase, ale aj v niektorých iných štátoch USA.
Z toho vyplýva, že povinnosť mať v aute lekárničku je na Slovensku vlastne postavená na hlavu. Kto nemá v aute lekárničku, je z hľadiska pokuty takmer ako opilec za volantom, ktorý odmietne skúšku na požitie alkoholu. Pritom neodborne poskytnutá pomoc ťažko zranenému skutočne môže viesť dokonca k trvalej invalidite alebo až k smrti. Ide o to, že zranenie miechy, či krčného stavca nedokáže amatér adekvátne posúdiť a správne na situáciu zareagovať.
Vždy, keď vidím ako policajti terorizujú vodičov kontrolou lekárničiek, ide ma rozhodiť od jedu. Ak ju aj mám v aute – čo s ňou? Pri závažnom zranení si laik neporadí (to by sme nepotrebovali ani lekárov a liečili by sme sa sami), pri ľahkom zranení stačí potenciálneho pacienta odviezť do najbližšej nemocnice.

Je teda najvyšší čas zrušiť nezmyselný predpis a prestať voziť lekárničku vo vyhriatom aute. Za odjazdené roky majú dlhoroční šoféri doma na sklade už desiatky lekárničiek, ktoré nikdy neboli otvorené….. Zbytočne sa tak plytvá materiálom, pracovnou silou a jediným prínosom celého chaosu okolo lekárničiek je finančný zisk výrobcov a obchodníkov.
Nedávno motoristov potešilo, že nemusia voziť v aute náhradné žiarovky, keďže aj pre zručného mechanika je výmena starej (vypálenej) za novú práca aspoň na pol hodinu, pričom musí vedieť čo a ako, aby sa k žiarovke vôbec dostal. Takisto je načase zrušiť povinné vozenie lekárničky a mali by prestať aj nezmyselné kontroly policajtov, ktorí striehnu na vodičov len preto, aby vyvíjali nejakú činnosť. Najväčšiu pozornosť by mali sústrediť na prevenciu – teda napríklad pri dopravnej nehode na diaľnici včas odkláňať premávku.

Namiesto postávania pri ceste a zastavovania slušných motoristov, by sa oveľa viac mohli sústrediť na riadenie premávky tam, kde vzniká zápcha alebo na stíhanie zlodejov áut, či bezohľadných motoristov, ktorí neraz uháňajú po meste nedovolenou rýchlosťou a ohrozujú nič netušiacich účastníkov premávky…

Osobne som jednoznačne zástanca zrušenia povinného vozenia lekárničiek, ktoré veľká väčšina motoristov nikdy v živote nepoužije. Ja osobne ich mám doma asi desať, možno aj viac, pričom považujem za vrcholne neekonomické vyrábať kvantá lekárničiek, ktoré sa znehodnocujú v rozpálenom aute a v konečnom dôsledku ich bežný človek beztak ani nevie použiť (hoci ho to v autoškole učili).

Na napísanie týchto riadkov ma inšpiroval známy z USA, ktorý bol na Slovensku na návšteve a pozastavil sa nad tým, že na Slovensku aj laik, nevyštudovaný zdravotník, môže zasahovať pri ohrození života inej osoby. Pritom pokiaľ ide o ľahké zranenia, určite postačí obväz. V krajnom prípade aj košeľa na zastavenie krvácania. Teda tak ako lano nie je súčasťou povinnej výbavy, hoci ho využijeme oveľa častejšie, ani lekárnička by ňou nemala byť, keďže má skôr symbolický význam ako praktický. Napokon – odborná lekárska pomoc je na mieste do niekoľkých minút. Ba neraz do príchodu zdravotníkov účastníci dopravnej nehody ani nestihnú rozmiestniť výstražný trojuholník.

Súčasné moderné automobily už majú signalizáciu do záchranného centra, tak nadišiel čas, aby autolekárničky prešli do múzea dejín motorizmu. Veď žijeme v 21. storočí…

Elektromobily nie sú záchranou ľudstva. Prestaňme maľovať fasádu na ružovo!

07.04.2023

Zo všetkých strán sa na nás valia informácie o výhodách elektromobilov a že v roku 2035 už iný automobil ani nekúpite. Síce nevedno, čo bude so starými autami, lebo medzi nimi budú aj vozidlá v dobrom technickom stave. No to „odborníkov“ v európskom parlamente netrápi. Oni si žijú v blahobyte, luxus je pre nich bežná situácia a ostatní ich nezaujímajú. Pritom [...]

Biela légia – aká je skutočná pravda

21.05.2022

Od začiatku existencie civilizácie ešte nikto nezmenil dejiny tak úspešne ako historici — konštatoval André Maurois. Ovplyvňovanie verejnej mienky je na Slovensku maximálne jednoduché. Stačí vypustiť blud – napríklad o fašistoch – a vzápätí nastúpi efekt stáda; veľká časť spoločnosti uverí všetkému a odsudzuje všetko, čo s tým súvisí, alebo aj [...]

Argumenty v čase očkovania – vírusy mutovať neprestanú

28.12.2021

Povinné očkovanie je nezmysel! V demokratickej spoločnosti sa človek rozhoduje slobodne. Vnucovanie názoru hraničí s diktátom a kto človeku diktuje, stáva sa diktátorom. Strašenie ľudí povinným očkovaním je prejav diletantstva (neschopnosti účinne konať). Prekonanie chrípky (koronavírusu) vytvára v tele protilátky. Očkovanie proti Covidu sa musí opakovať každý rok, [...]

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 18
Celková čítanosť: 54499x
Priemerná čítanosť článkov: 3028x

Autor blogu

Kategórie